Blogglistenhits

tirsdag 12. juli 2022

KARVE - Fra kjøkkenhagen



Karve fra kjøkkenhagen er et viktig krydder i matlaging. Karve er en eldgammel kulturplante. Det finnes funn fra steinalderboplass i Sveits for over 9000 år siden. I norsk folkemedisin har karve vært et viktig del av vårt kosthold. På svensk heter planten Kummin.  Karve trives på tørre bakker nær åker og eng. Den er lett å dyrke i kjøkkenhagen.



Høst planten når den har fått et brunt skjær og frøene faller lett av. Legg frøene på en tallerken for å tørke, før du legger de i et glass eller en tett boks. Karve har gode egenskaper for fordøyelsen. Den er god ved forkjølelse, halsbrann, hoset samt luft og kramper i magen samt menstruasjonsmerter og muskersmerter. Karve gir også god smak i brød og matlaging som surkål.  



Bladene og roten kan spises og inneholder viktige næringsstoffer. Lag gjerne te av karvefrø og nyt en helsebringende te som styrker hele kroppen.  En teskje karve trekkes i 10 minutter og drikkes gjerne før og etter et måltid. Eterisk olje av karve stryker blodsirkulasjonen og lindrer revmatiske smerter og muskelsmerter. Les mer om denne nyttige planten hos Rolv her.

Sommerklem


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 

blogger templates | Make Money Online