Blogglistenhits

søndag 10. april 2022

Drømmer du om egen kjøkkenhage?


Foto: Siv Henningstad

Drømmer du om egen kjøkkenhage i år?
Kanskje våren og sommeren 2022 er året for å dyrke dine egne grønnsaker? Pallekarmer fåes kjøpt i alle hagesenter samt flere andre butikker til gunstige priser.  Pallekarm er en enkel og rask måte å begynne å dyrke egne grønnsaker. Hva vil du dyrke? Velg deg ut grønnsaker du liker. Jeg startet sommeren 2021 med å dyrke mandelpotet i pallekarm. Det ble en spennende høst og jeg kunne nyte egne poteter langt ut over vinteren.  Her er mine tips til hvordan du kan lage din egen drømme kjøkkenhage:
Begynn i liten skala. Start med lettdyrkede grønnsaker. Velg deg et par grønnsaker. Finn et område som er solrikt der du bor enten det er hjemme eller på hytta. Velg deg ut et par grønnsaker som du er glad i, som for eksempel potet, tomat og sukkererter. 


Foto: Filipurban/Unplash

Ved kjøp av pallekarm, kjøp minst 2 stk som du setter over hverandre. Vil du dyrke potet i en pallekarm og tomat i en annen og sukkererter i en annen pallekarm, da trenger du altså 6 pallekarmer. Så trenger du planteduk som du finner rimelig hos Biltema som du legger i bunnen av hver pallekarm, slik at du unngår ugress. Hver pallekarm fyller du så opp med god jord og blander det med kugjødsel for å få en så god jord som mulig. Gode redskaper er viktig for en hyggelig tid i kjøkkenhagen. Hageredskaper finner du i alle prisklasser på hagesenter, Biltema og flere andre butikker. Handsker er smart for å beskytte hendene. Vil du så frø finnes det på hagesenter mange ulike typer såløsninger. Det funker også i gamle eggekartonger eller plante emballasje fra sommerblomster som for eksempel 10 pakkning med stemor. Når det gjelder å merke det du har sådd, så har hagesenter fine merkepinner i ulike materialer og du finner også trepinner til en rimelig pris hos Biltema eller lag dine egne.


Foto: Ecowarriorprincess/Unplash
 
Enten du vil så inne frø som du så setter ut eller vil kjøpe ferdige stiklinger på hagesenter, er det viktig å se an temperaturen og ikke plante ut for tidlig. Viktig at det er jevn temperatur både dag og natt. Når det gjelder poteter/settepoteter, så skal de ligge solrikt å få groer før de settes i bakken. Etter at du har plantet ut stiklingene, er det viktig å følge med og vanne jevnlig i forhold til vær og vind. Sett gjerne et nett over for å beskytte mot udyr. Når det gjelder å gjødsle, er det avhengig av hvilke grønnsaker du har plantet ut. Potet trenger ikke gjødsel. Sjekk ut hvilken type gjødsel som er aktuell for de grønnsakene du velger å dyrke i din pallekarm. Spør om råd i ditt lokale hagesenter, der har de lokal kunnskap om planter for din region og værtype. Kos deg gjennom våren og sommeren og nyt egne grønnsaker utover sommeren! Bloggen Moseplassen gir masse gode råd om hagestell på liten plass og bloggen Tantegrønns hage gir også inspirasjon til kjøkkenhagen og hagen. Takknemlig for tips til hagebloggere og hagebøker.

klem









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 

blogger templates | Make Money Online