Siv`s hjemmelagde Aroniasaft
Svartsurbær eller Aronia som den heter på latin er en hemmelig skatt i hagen. Den har fargerike blader om høsten og vakre hvite blomster om våren. Den er kjent for sitt høye innhold av antioksidanter. Indianere lager også te av bladene. Aronia er godt som syltetøy, men kanskje aller best som saft. Hjemmelaget saft smaker himmelsk og er nydelige gaver til familie og venner. Er du heldig har du kanskje en hekk av Svartsurbær/Aronia i hagen din eller hos
naboen din.
naboen din.
Fremgangsmåte
Fyll opp kjele med vann med 3 cm fra kanten. Sett saftkokebeholderen over kjele som er mindre enn saftkokeren. Min oppskrift er på 3 kg bær og 600 gram sukker. Legg lagvis sukker og bær i kjelen med rist. Legg på lokk. Sett på klypen på gummislangen som skal føre saft fra kjelen. La vannet småkoke i ca 2 timer. Ta av klypen og sett en kjele ved siden av og la saften renne fra saftkoker over i en mindre kjele. Når bærene er kokt ferdig, måler du opp mengde saft som er kommet. Mål opp 1 dl ferdig solbærsirup pr liter ferdig saft og rør det inn i kjelen med den varme saften. Hell så dette umiddelbart over på rengjorte glassflasker og avkjøl. Oppbevares i kjøleskap.
Fyll opp kjele med vann med 3 cm fra kanten. Sett saftkokebeholderen over kjele som er mindre enn saftkokeren. Min oppskrift er på 3 kg bær og 600 gram sukker. Legg lagvis sukker og bær i kjelen med rist. Legg på lokk. Sett på klypen på gummislangen som skal føre saft fra kjelen. La vannet småkoke i ca 2 timer. Ta av klypen og sett en kjele ved siden av og la saften renne fra saftkoker over i en mindre kjele. Når bærene er kokt ferdig, måler du opp mengde saft som er kommet. Mål opp 1 dl ferdig solbærsirup pr liter ferdig saft og rør det inn i kjelen med den varme saften. Hell så dette umiddelbart over på rengjorte glassflasker og avkjøl. Oppbevares i kjøleskap.
klem
Har aldri plukket slike bær. Har aldri smakt dem heller. Jeg lager saft av solbær og rips. Hilsen Tove/fargeneforteller
SvarSlettFyll kjelen med vann til tre centimeter fra kanten,legg så bærene og sukker lagvis i en annen?kjele.Kok vannet og ha oppi solbærsaft,gi blaffen i svartsurbærene,de var bare til pynt?
SvarSlettHei Siv. Jeg har prøvd å forstå hvorfor du blander i solbærsirup som er fabrikklahet i denne deilige oppskriften? Ønsker saften så ren som mulig jeg. Uten kunstige konserveringsmidler og uten konsentrat.
SvarSlett