Blogglistenhits

tirsdag 20. august 2024

Les min kronikk i Varingen!



Mangel på vern av forbruker?
Forbrukerrådet skriver på sine sider om rettigheter for forbrukere. Jo færre saker en forbruker tar til retten, jo færre saker blir ført for retten. Retten skal være en trygg offentlig instans for å føre en sak, også en forbrukersak.

Ny lovendring forbrukerrettigheter De nye reglene gjelder for kjøp gjort fra og med 1. januar 2024 informeres det om på nettsiden til Forbrukerrådet. Det skal gi sterkere forbrukervern i Norge. Forbrukervern må også gjelde for forbrukers rett til å få sin sak i retten. Forbrukertilsynet mottok 10 684 meglingssaker i 2023. De mottok 3119 saker i første tertial i fjor, mens i år mottok de 3881 saker i samme periode, altså en kraftig økning.

Rettshjelpsdekning til forbrukersaker Husforsikringen dekker juridisk bistand inntil kr 100.000,- som heter rettshjelpsdekning. Som forsikringskunde må man betale en egenandel på ca kr 4000,- og så kommer 20% av rettshjelpsdekningen til advokaten som tar saken videre i retten for deg. Gir forsikringen din deg rett til rettshjelpsdekning, da er det gode signaler at du har en god sak. Man kan ha krav på prisavslag, erstatning for tap som følge av mangelen eller retting av mangel. I noen tilfeller er det også aktuelt å heve hele avtalen. Hvis du etter bistand fra forsikringen og advokat allikevel skulle oppleve urett i retten, er det fortsatt flere veier å gå for å få din sak belyst i samfunnet.

Media tar saken Medier som Tv2 Hjelper med blant annet dyktige Solveig Barstad som programleder ble vist i 56 sesonger. De fikk fokus på viktige forbrukersaken gjennom mange år. De fikk frem et stort antall saker som hadde fått en urettmessig og uredelig behandling i rettssystemet. Takket være medias belysning av saker, har hovedvekten av disse sakene blitt løst. Det er ikke alle forbrukere som vil gå ut i media med at de er blitt utsatt for av for eksempel en håndverker. Takket være at noen er modige, så er helt klart media kanaler en viktig mulighet for å få fokus på manglende vern rundt forbrukersaker.

Retten til sannheten Grunnet den store økningen som Forbrukertilsynet og Forbrukerrådet viser til, gjør at det er en økning av bøker der forbruker dokumenter sine saker i bokform. Boken En varslers kamp – Musas kamp mot Goliat er en viktig dokumentar der sannheten kommer i bokform. Retten til sannhet er en grunnleggende menneskerettighet. Det er derfor viktig at slike bøker kan være med å påvirke slik at vi får et rettssystem som gir vern til forbrukere.

Økt behov for ansvar Nå må alle forbrukere som oppsøker retten for å få hjelp også oppleve at retten er oppfatta av vern av forbrukere! Justis- og beredskapsminister Emilie Mehl har et viktig ansvar får vern av forbrukersaker i det norske rettssystemet!



 

blogger templates | Make Money Online